Rzepak, a właściwie kapusta rzepak (Brassica napus) – gatunek rośliny dwuletniej lub byliny, nieznany w przyrodzie należący do rodziny kapustowatych. Jak wykazały badania genetyczne jest krzyżówką kapusty polnej (Brassica campestris) i kapusty warzywnej (Brassica oleracea).
W obrębie tego gatunku wyróżnia się dwie odmiany:
Kwitnący rzepak na polu w Szwecji.
- brukiew (karpiel) (Brassica napus var. napobrassica) – odmiana dwuletnia. W pierwszym roku wegetacji powstaję wieniec liści odziomowych oraz korzeń spichrzowy. W drugim roku wegetacji pęd nasienny. Uprawiana jest w strefach klimatów umiarkowanych i chłodnych warzywna i paszowa. W drugim roku, gdy kwitnie, stanowi ważną roślinę miododajną. MTN – 1,5-4 g, kwiatostan – grono, owoc – łuszczyna. – 35-40 Mg/ha obornika, nawożenie mineralne – azot N 180 kg/ha, fosfor P205 – 70 kg/ha, potas K2O – 120-180 kg/ha; wysiew 2-3 kg/ha, głębokość siewu – 1-1,5 cm.
- rzepak (Brassica napus var. arvensis) – Roślina jednoroczna. Występuje w dwóch formach:
- rzepak jary (Brassica napus var. arvensis f. annua)
- rzepak ozimy (Brassica napus var. arvensis f. biennis)
Od brukwi różni się cieńszym korzeniem i szybszym wzrostem. Uprawiany w strefie klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego jako roślina oleista i lecznicza (ze względu na zawartość glikonapiny), a także na paszę. Najwięksi producenci to Chiny, Afganistan, Pakistan i Indie a w Europie: Rumunia i Polska.
Artykuł ten jest na licencji GNU Free Documentation License. Został napisany w oparciu o artykuł „Kapusta rzepak” z serwisu Wikipedia.
no dobrze ale, w jaki sposób oczyscić surowy olej tak żeby nadawqał się do produkcji bio? czy wsytraczy tylko filtracja mechaniczna?