Historia o biodieslu z kawy

Czy wiecie, że filiżanka niedopitej kawy oznaczała w jednym przypadku powstanie koncepcji nowego biopaliwa? Stało się to dwa lata temu, gdy pewien naukowiec, dr Misra, zobaczył na powierzchni resztek naparu z kawy, które zostały z wieczornej degustacji, olejowy film.  Od tego momentu nie umiał już inaczej patrzeć na aromatyczne ziarenka jak tylko na niewykorzystany na razie potencjał energetyczny. Warsztat pracy poszedł w ruch i za jakiś czas powstały pierwsze próbki paliwa kawowego.

Napiszę jeszcze – by kawoszom nie krajało się serce, że ich ukochane ziarenka nie są przeznaczane na aromatyczny napar lecz do produkcji paliwa – że biodiesel kawowy robi się z odpadów, które i tak trafiłyby albo na kompost albo do utylizacji. Mało tego: odpady po odzyskaniu z nich tego, co cenne dla przemysłu paliwowego, i tak lądują na kompoście – w efekcie końcowym użyźniają więc glebę.

Teraz o zaletach biodiesla kawowego:

– porównywalny z najlepszymi biodieslami na rynku (potwierdziły to badania naukowe)

– nie jest za gęsty – może być używany w zwyczajnym silniku dieslowskim

– pozyskiwanie surowca do produkcji kawowego oleju napędowego nie wymaga wycinki lasów lub zagarniania terenów uprawnych pod plantacje – surowiec pozyskiwany jest z istniejących upraw kawowych

– zapach podczas spalania przypomina aromat zaparzanej kawy.

Biodiesel kawowy powstaje jak i inne tego typu paliwa: w procesie transestryfikacji. Ziarna kawy są suszone i poddawane działaniu rozpuszczalników, by uzyskać frakcje olejowe z rośliny. Ekstrakt jest filtrowany i przepuszczany przez separatory, by pozbyć się wolnych kwasów tłuszczowych w obecności zasadowego katalizatora. Kolejny etap, to podgrzanie biodiesla do temp. 100 stopni Celsjusza – usuwa się wówczas wodę i inne lotne zanieczyszczenia chemiczne.

coffeeProdukt pozostawia się do odstania, po czym zlewa biodiesel znad dolnej, glicerynowej warstwy i poddaje ostatecznemu oczyszczeniu.

Wszystkich  zapalonych kawoszy,  muszę jednak zmartwić: produkcja kawowego biodiesla jest nieopłacalna w warunkach domowych. Jedynie wytwarzanie tego biopaliwa na szeroką skalę jest rentowne.

Źródło: Economist

Fot.: sxc, rooter

Komentarzy do wpisu “Historia o biodieslu z kawy”: 2.

  1. solaris says:

    A jaki jest potencjał techniczny takiej produkcji biopaliwa? 0.1% ? 1% ? światowego zużycia ON

  2. salifou sana says:

    bonjour cher ami (e) j,ai lu votre adrese dans l,internet ce por cela que je deside de vous contactez ce lon votre les prix de vos produit .moteur diesel andoria. je suis au burkina faso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *