Gliceryna

Gliceryna (ATC: A 06 AX 01) – popularna nazwa zwyczajowa glicerolu. Jest to najprostszy alkohol trójwodorotlenowy (trihydroksylowy).

  • nazwa systematyczna: propano-1,2,3-triol
  • wzór ogólny: CH2OH-CHOH-CH2OH lub C3H8O3

Właściwości:

  • ciecz bezbarwna, gęsta, o słodkim smaku
  • gęstość (w 15 °C) – 1,26 g/cm3
  • masa molowa 92.09 g/mol
  • temperatura wrzenia – 290 °C, która jest bardzo blisko temperatury dekompozycji termicznej (295 °C)
  • miesza się z wodą i innymi alkoholami alifatycznymi we wszystkich proporcjach.

Gliceryna, jako dobry rozpuszczalnik tłuszczy i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające i natłuszczające skórę.

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają reakcji hydrolizy do gliceryny i mydeł. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

Zapraszam do przeczytania tekstu o sposobach wykorzystania gliceryny.

Artykuł ten jest na licencji GNU Free Documentation License. Powstał w oparciu o artykuł „Gliceryna” z serwisu Wikipedia.

Jeden komentarz do wpisu “Gliceryna

  1. kamilla says:

    Bardzo dobry artykuł, wszystko jasno przedstawione, pomógł mi w pracy z chemi, dziękuję;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *