Gliceryna (ATC: A 06 AX 01) – popularna nazwa zwyczajowa glicerolu. Jest to najprostszy alkohol trójwodorotlenowy (trihydroksylowy).
- nazwa systematyczna: propano-1,2,3-triol
- wzór ogólny: CH2OH-CHOH-CH2OH lub C3H8O3
Właściwości:
- ciecz bezbarwna, gęsta, o słodkim smaku
- gęstość (w 15 °C) – 1,26 g/cm3
- masa molowa 92.09 g/mol
- temperatura wrzenia – 290 °C, która jest bardzo blisko temperatury dekompozycji termicznej (295 °C)
- miesza się z wodą i innymi alkoholami alifatycznymi we wszystkich proporcjach.
Gliceryna, jako dobry rozpuszczalnik tłuszczy i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające i natłuszczające skórę.
Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają reakcji hydrolizy do gliceryny i mydeł. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.
Zapraszam do przeczytania tekstu o sposobach wykorzystania gliceryny.
Artykuł ten jest na licencji GNU Free Documentation License. Powstał w oparciu o artykuł „Gliceryna” z serwisu Wikipedia.
Bardzo dobry artykuł, wszystko jasno przedstawione, pomógł mi w pracy z chemi, dziękuję;p