Komu dać 1% podatku?
Zbliża się termin wypełniania PITów i chciałem w tym roku po raz pierwszy oddać 1% mojego podatku na jakąś organizację pożytku publicznego. Związaną z ochroną środowiska, rzecz jasna.
Wszedłem więc na stronę Bazy organizacji pożytku publicznego, uruchomiłem wyszukiwarkę wybierając następujące pola działań z działu ochrona środowiska:
- redukcja i kontrola zanieczyszczeń,
- ochrona zasobów naturalnych,
- szeroko rozumiana edukacja ekologiczna,
- inne działania.
Nie wybierałem lokalizacji, nazwy ani nic takiego, odnalazło mi prawie 400 organizacji.
Wybrałem spośród nich Krajowy Ruch Ekologiczno - Społeczny, bo zajmuje się między innymi promowaniem energooszczędnego budownictwa pasywnego.
Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?
Wszedłem więc na stronę Bazy organizacji pożytku publicznego, uruchomiłem wyszukiwarkę wybierając następujące pola działań z działu ochrona środowiska:
- redukcja i kontrola zanieczyszczeń,
- ochrona zasobów naturalnych,
- szeroko rozumiana edukacja ekologiczna,
- inne działania.
Nie wybierałem lokalizacji, nazwy ani nic takiego, odnalazło mi prawie 400 organizacji.
Wybrałem spośród nich Krajowy Ruch Ekologiczno - Społeczny, bo zajmuje się między innymi promowaniem energooszczędnego budownictwa pasywnego.
Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival) 

Ja używam programu z firmy IPS Marcina Konopki - gość udostępnia go darmo, ale prosi o datki lub 1% na wybrane cele charytatywne - głównie związane z biednymi dziećmi.
Program powszechnie dostępny na sieci - i wolę go od wielu innych "free" jakie sprawdzałem. Za to co gościu zrobił moge - i wpłacę - kasę na biedne, poszkodowane lub bezdomne dzieci.
Program powszechnie dostępny na sieci - i wolę go od wielu innych "free" jakie sprawdzałem. Za to co gościu zrobił moge - i wpłacę - kasę na biedne, poszkodowane lub bezdomne dzieci.
maszakow
...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...
...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...

Re: Komu dać 1% podatku?
na pewno tego jednego procenta można przekazać jakiejś fundacji - oni na pewno zrobią z tych pieniędzy odpowiedni pożytek
A ja w tym roku postanowiłam wpłacić 1% podatku na sierociniec. Ciężko mi się patrzy na te smutne i rozczarowane światem dzieci. Szkoda, że nasze Państwo tak marnie pomaga takim miejscom gdzie oprócz wielkiej miłości potrzeba również funduszy:(
Bus pomorskie tylko z nami
Przekazując 1% wybieram osoby potrzebujące z mojego miasta. Jeśli w danym roku nie ma takiej osoby u mnie to zawsze przekazują na chore dzieci. Zawsze to jest pomoc dla potrzebujących.
Obywatelska Fundacja Pomocy Dzieciom OPP- Fundacja, która przywraca uśmiech.
Historia Fundacji jest niezwykle poruszająca. Założycielami instytucji są zdeterminowani i pełni wiary rodzice, rodziny oraz przyjaciele chorych dzieci, którzy nie pobierają wynagrodzeń za prace i szerokie działania wykonywane na rzecz Fundacji. Wszelkie informacje związane z działaniem oraz funkcjonowaniem Fundacji znajdziecie na stronie internetowej: pomocdzieciom.eu. Na stronie został udostępniony NIEODPŁATNY program do rozliczania PIT, z którego mogą skorzystać zarówno osoby indywidualne, jak i biura księgowe. Wpisz się w historię Fundacji przekazując swój 1% podatku. POMOC się LICZY! KRS 0000140007
Historia Fundacji jest niezwykle poruszająca. Założycielami instytucji są zdeterminowani i pełni wiary rodzice, rodziny oraz przyjaciele chorych dzieci, którzy nie pobierają wynagrodzeń za prace i szerokie działania wykonywane na rzecz Fundacji. Wszelkie informacje związane z działaniem oraz funkcjonowaniem Fundacji znajdziecie na stronie internetowej: pomocdzieciom.eu. Na stronie został udostępniony NIEODPŁATNY program do rozliczania PIT, z którego mogą skorzystać zarówno osoby indywidualne, jak i biura księgowe. Wpisz się w historię Fundacji przekazując swój 1% podatku. POMOC się LICZY! KRS 0000140007
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
najlepiej przekazać 1% na jakąś fundację która pomaga chorym dzieciom
Firma Handlowo Usługowo "SEBDA" tynki maszynowe stalowa wola, nisko, leżajsk
Ja juz drugi raz z rzędu przekazałem swój 1% dal pobliskiej szkółki piłkarskiej, niech ta moja okoliczna młodzież spędza aktywnie czas, zamiast w bramach paląc papierosy albo robiąc inne głupie rzeczy
Szczerze mówiąc dla mnie najważniejsze jest po prostu żeby komuś faktycznie ten 1% przekazać, bo inaczej przepadnie i nikt nie będzie miał z niego nic dobrego, a tak pieniądze, nawet niewielkie, przyczynią się do realizacji czegoś ważnego. Zazwyczaj oddaję % na schroniska dla zwierząt, w tym roku na fundację dla dzieci chorych na nowotwory, ważne po prostu żeby o tym pamiętać. Przy okazji warto też przypomnieć rodzicom czy dziadkom na emeryturach i rentach, ze też mogą przekazać swój 1%, bo często o tym nie myślą, skoro rozlicza ich ZUS, a przecież wystarczy tylko wypełnić dodatkowy papierek i już, nasze pieniądze komuś pomagają, a nie znikają w czeluściach państwowego skarbca bez dna.
-
- Kontaktowanie:
Może trochę wcześnie w tym roku, ale podrzucam stronę kolegi, któremu można przekazać 1%, chłopak chce spełniać marzenie o samodzielnym życiu w mieście, a póki co jest skazany na wioskę, w której nie ma perspektyw (dystrofia) - jarrek . pl
Kiedyś moim pierwszym wyborem byli harcerze, teraz Caritas.
-
Ja w tym roku przekazałam swój 1% na Program POMOC WZAJEMNA realizowany przez Fundację Jeden Drugiemu KRS: 0000350820. Wszyscy pomagają dzieciom, zwierzętom, a ja stwierdziłam że w tym roku pomogę osobom w ciężkiej sytuacji materialnej https://www.edufinance.pl/pit-2014
Ja oddaje na schroniska dla zwierząt, co roku wybieram inne. W ciągu roku też próbuję jakoś pomagać, bo niestety w większości ośrodków jest bardzo zła sytuacja finansowa.