Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
Z godzine temu kupiłem sobie kilka butelek małej gazowanej wody żywiec
Zerwałem z nich etykiety aby obraz cały mym oczom mógł byc ukazywany
Jedną odkreciłem i postawiłem na biurku (troche z niej łyknołem ), drugą odkręciłem o postawiłem na grzejniku, a trzecią postaiwłem zakreconą na grzejniku
Rozpatruje mieszanine CO2 i wody jako zacier w temperaturze 80 kilku stopni
Zastanawiam sie jak w inny i bardziej subtelny od gotowania sposób wydobyć te bąbelki
Można na przykład wstrząsnąć mieszanine, czego efektem bedzie gwałtowne ulatnianie się CO2 - tu chyba chodzi o zwiekszenie powieżchni kontaktu cieczy z gazem (czyli podobnie jak w kolumnie ze zmywakami)
Można też zwiekszyć powieżchnie kontaktu poprzez wylanie cieczy na duży płaski blat - wtedy też bąbelki odlecą
Odkrecenie butelki również powoduje gwałtowne uwalninaie się CO2 - czyli można by również zmiejszyć cisnienie
Bądź analogicznie do zmiany wartosci ciśnienia podgrzewać ciecz, co bedzie skutkowało identycznym efektem
Można też aby je uwolnić nasypac czegoś do wody - choc by pożywkli dla drożdży (fosforan jakis tam)
Bąble tworzą się w calej objetości cieczy z tym że ulubionym ich miejscem powstawania są ścianki butelki na których to rosną nabierając wyporności (czyli znowu powieżchnia kontaktu gazu z cieczą)
W zacieże za pewne będą sie twożyć w całej objętosci z racji punktów zaczepienia w postaci np. resztek truskawek
Mniemam iż z tych odkreconych butelek do jutra wszystko odleci, mimo iż nie poddaje sie cieczy gotowaniu
A bez gotowania zawartośc pary wodnej w gazie który nam się wydobywa będzie bardzo niska
To tak na marginesie precyzyjnego skraplania - czyli jego odwrotność
Zerwałem z nich etykiety aby obraz cały mym oczom mógł byc ukazywany
Jedną odkreciłem i postawiłem na biurku (troche z niej łyknołem ), drugą odkręciłem o postawiłem na grzejniku, a trzecią postaiwłem zakreconą na grzejniku
Rozpatruje mieszanine CO2 i wody jako zacier w temperaturze 80 kilku stopni
Zastanawiam sie jak w inny i bardziej subtelny od gotowania sposób wydobyć te bąbelki
Można na przykład wstrząsnąć mieszanine, czego efektem bedzie gwałtowne ulatnianie się CO2 - tu chyba chodzi o zwiekszenie powieżchni kontaktu cieczy z gazem (czyli podobnie jak w kolumnie ze zmywakami)
Można też zwiekszyć powieżchnie kontaktu poprzez wylanie cieczy na duży płaski blat - wtedy też bąbelki odlecą
Odkrecenie butelki również powoduje gwałtowne uwalninaie się CO2 - czyli można by również zmiejszyć cisnienie
Bądź analogicznie do zmiany wartosci ciśnienia podgrzewać ciecz, co bedzie skutkowało identycznym efektem
Można też aby je uwolnić nasypac czegoś do wody - choc by pożywkli dla drożdży (fosforan jakis tam)
Bąble tworzą się w calej objetości cieczy z tym że ulubionym ich miejscem powstawania są ścianki butelki na których to rosną nabierając wyporności (czyli znowu powieżchnia kontaktu gazu z cieczą)
W zacieże za pewne będą sie twożyć w całej objętosci z racji punktów zaczepienia w postaci np. resztek truskawek
Mniemam iż z tych odkreconych butelek do jutra wszystko odleci, mimo iż nie poddaje sie cieczy gotowaniu
A bez gotowania zawartośc pary wodnej w gazie który nam się wydobywa będzie bardzo niska
To tak na marginesie precyzyjnego skraplania - czyli jego odwrotność
Dzisiaj w TV4 o godzinie 20.00 i w nocy o 2.50 będzie powtórka programu
Galileo. W tym odcinku będzie między innymi o produkcji wysokoprocentowego
piwa. Jedna z metod bazuje na wymrażaniu, w ten sposób produkuje się piwo o
nazwie Koźlak Lodowy. Tą techniką można ok. dwukrotnie podnieść zawartość
alkoholu. Ponieważ mrozu u nas nie brakuje ta metoda może być przydatna
przy ograniczeniu ilości energii niezbędnej do destylacji bioetanolu.
Galileo. W tym odcinku będzie między innymi o produkcji wysokoprocentowego
piwa. Jedna z metod bazuje na wymrażaniu, w ten sposób produkuje się piwo o
nazwie Koźlak Lodowy. Tą techniką można ok. dwukrotnie podnieść zawartość
alkoholu. Ponieważ mrozu u nas nie brakuje ta metoda może być przydatna
przy ograniczeniu ilości energii niezbędnej do destylacji bioetanolu.
W akademikach tak się produkowało napitki podobno.
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival)
-
- Doświadczony
- Posty:473
- Rejestracja:17 mar 2006, 20:16
Re:
[···]
Mamy cienki zacier w kegu - 5% stęzenia etanolu
Pary uchodzące z kega zawierają w takim razie około 30% etanolu i reszte wody razem ze smorodkami
Pary trafiają do chłodnicy (niech to bedzie pierwsza chłodnica z kilku połączonych w szereg)
Temperatura chłodnicy na całej jej długośści wynosi 78,9 stopnia (+,- 0,1 stopnia)
Etanol wrze w temperaturze 78,4 stopnia
I teraz pytanie
Skropli sie w niej woda, czy nie ?
Oczywiscie,ze sie skropli, tyle, ze nie woda, ale jakas tam mieszanina wody i spirytusu. Prawdopodobnie bedzie miala okolo 30% alkoholu, moze troche mniej, jesli chlodnica bedzie mala i nie skropli sie w niej wszystko. Opary beda wtedy wzbogacone w spirytus.
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
A czy obecnie pędzenie bimberku jest legalne?
https://www.sexuarium.pl
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
Pędzenie -- tak.
Destylowanie -- nie.
Destylowanie -- nie.
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival)
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
A ja nie wiem, w którym kierunku podąża ta dyskusja. Czy rozmawiamy o produkcji alkoholu w charakterze paliwa czy trunku. Jeśli trunku, drożdże potrafią zepsuć smak alkoholu. Trzeba pamiętać o pozbyciu się ich z nastawu gdy tylko przestaną pracować (gdy już umrą z powodu zbyt dużego stężenia alkoholu). W sprawie pytania czy pędzenie bimbru jest legalne. Jeśli decydujemy się na pewien kant związany z jazdą autem na paliwie bez akcyzy, nie powinniśmy się chyba przejmować szczegółem czy bimber jest legalny.
Zapraszam do szkoły latania dla pilota helikoptera 4dheli
-
- Wtajemniczony
- Posty:11
- Rejestracja:11 kwie 2014, 16:25
- Kontaktowanie:
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
Dokładnie, kolega @KrupD ma rację.
Przejmowanie się pędzeniem bimbru w takiej sytuacji to jak wypicie piwa wieczorem w parku.
Choć znam przypadek, że babcia mojego kumpla miała problemy, bo ktoś na wsi podkablował i zarekwirowali 300 butelek 0.5
Przejmowanie się pędzeniem bimbru w takiej sytuacji to jak wypicie piwa wieczorem w parku.
Choć znam przypadek, że babcia mojego kumpla miała problemy, bo ktoś na wsi podkablował i zarekwirowali 300 butelek 0.5
Nawietrzak ku świeżości.
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
to jest właśnie Polska gdzie nie uważa się na organy ścigania, a na sąsiadów by nie donieśli, to jest największa zgroza
- Lichannoosee
- Posty:2
- Rejestracja:14 maja 2014, 09:46
- Kontaktowanie:
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
Bimber często pędzi się też u siebie w domu. Chociażby w garażach, tak samo jak wino z winogron. Totalna zgroza, kiedyś pędzono bimber i było wszystko ok, do czasu aż państwu zachciało się z tego czerpać pieniążki. Takie teksty o tym, że to niezdrowe to bujda.
-
- Posty:2
- Rejestracja:30 mar 2014, 20:08
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
Nie tak ok. Zawsze rządzący trzymał łapę na alkoholu. Duża kasa do zarobienia i tyle. Ale to nie miejsce do omawiania produkcji spożywczej.Totalna zgroza, kiedyś pędzono bimber i było wszystko ok, do czasu aż państwu zachciało się z tego czerpać pieniążki.
Podobno cena etanolu w hurcie, to 2 zł/l.
Prawda to?
-
- Wtajemniczony
- Posty:32
- Rejestracja:30 maja 2014, 13:14
- Lokalizacja:Międzyrzecz
- Kontaktowanie:
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
Też słyszałem o takiej cenie, ale nie wiem na ile to jest prawda.
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
a jak myślisz dlaczego praktycznie wszystkie gorzelnie się zwinęły ? Kiedyś w większych wioskach były gorzelnie, zapewniały pracę ludziom i było git. Teraz nie opłaca się taka produkcja i wszystko stoi w ruinie.
Podobno cena etanolu w hurcie, to 2 zł/l.
Prawda to?
Re: Alkohol: produkcja, destylacja, wykorzystanie
Ciekawe gdzie jest taka cena.
Wróć do „Inne paliwa alternatywne”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 2 gości