: 19 sty 2008, 08:54
Koledzy - z enzymami tak wogóle nie jest prosto - przyznam sie ,że kiedyś kombinowałem takie próby na mielonym gotowanym ziarnie i enzymie zakupionym w którymś zakładzie przemysłu droźdzowego?( nie pamiętam - ze 4 lata temu to robiłem)- jakby co to bez problemu znajdziecie w necie. Otóź zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcja ( przynajmniej tak mi się wydawało) . "Zatarłem" 120l - czyli beczkę po kapuscie ....... no i wyprodukowałem se breje przypominajacą rzygi - , odczyn tego też był silnie kwasny . Cukrów nie było wogóle - cały eksperyment trafił do kibla. ...............
Pewnie coś sknociłem ale nie wiem co.
Poza tym jeszcze uwaga prawna : nie bardzo oriętuje sie jak obecnie iwygladają unormowania prawne produkcji alkoholu - na pewno "nie wolno wprowadzać do obrotu" bez koncesji - natomiast jak wyglada sam fakt wyprodukowania np. na własne potrzeby - czy też jest karalne jak za "babki komuny" - (bo z tego co wiem w UE nie ma zadnego problemu) ?
Pewnie coś sknociłem ale nie wiem co.
Poza tym jeszcze uwaga prawna : nie bardzo oriętuje sie jak obecnie iwygladają unormowania prawne produkcji alkoholu - na pewno "nie wolno wprowadzać do obrotu" bez koncesji - natomiast jak wyglada sam fakt wyprodukowania np. na własne potrzeby - czy też jest karalne jak za "babki komuny" - (bo z tego co wiem w UE nie ma zadnego problemu) ?