Cena energii elektrycznej

stolec
Doświadczony
Posty: 546
Rejestracja: 02 maja 2008, 21:24
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: stolec » 16 kwie 2009, 22:46

Wie ko może ile trza oddać fiskusowi (akcyzy) gdyby produkować energie dla siebie
jak produkujesz dla siebie to państwo może chcieć co najwyżej, jeśli twój generator jest odseparowany od sieci mogą cię cmoknąć w pompkę, jak chcesz "pracować na sieć za licznikiem" (nie przekręcając go jednak wstecz czyli konsumpcja>=produkcja) pozostaje dyskusyjna sprawa mocy biernej itp, ale to raczej kwestia warunków przyłącza itp może niech się wypowie specjalista.

BBK
Doświadczony
Posty: 335
Rejestracja: 15 gru 2007, 20:57
Lokalizacja: Lubliniec

Postautor: BBK » 16 kwie 2009, 23:59

Chodziło mi o akcyzę w sytuacji gdy produkuję dla siebie i pobieram profity za świadectwa, czy taka sytuacja jest możliwa?

jeffrey
Doświadczony
Posty: 66
Rejestracja: 16 sty 2008, 14:26
Lokalizacja: Suwałki

Postautor: jeffrey » 17 kwie 2009, 09:00

Chodziło mi o akcyzę w sytuacji gdy produkuję dla siebie i pobieram profity za świadectwa, czy taka sytuacja jest możliwa?

na 99% nie płacisz jeżeli masz koncesję na produkcję EE i jednocześnie nie masz koncesji na dystrybucję i przesył bo od tego roku akcyzę płaci ten kto sprzedaje odbiorcy końcowemu a ty nim nie jesteś

jest jeszcze jedna nieścisłość w przepisach, która pozwala odzyskać akcyzę za prąd który kupiłeś z ZE, a jesteś producentem EE

Ankot
Doświadczony
Posty: 1584
Rejestracja: 11 kwie 2006, 14:02
Lokalizacja: "kleryków"

Postautor: Ankot » 17 kwie 2009, 11:14

Są tutaj pewne nieścisłości w przepisach . Niedawno odwiedziłem jedną oczyszczalnię ścieków z agregatami kogeneracyjnymi.
Kierownik stwierdził że wszystko wskazuje na to iż musza płacic akcyzę od części energii wyprodukowanej u siebie a zużytej przez własne potrzeby przedsiębiorstwa ale nie związane z samym wytworzeniem tej energii .
Pytałem się czy aby na pewno tak jest - stwierdził że odnośne przepisy przekopali ich prawnicy ............ Wystapili z zapytaniem do Izby Skarbowej i Urzędu Celnego , do Ministerstwa Gospodarki oraz Ministerstwa Finansów.
Pewnie za jakieś dwa miesiące dostaną odpowiedź.........

stolec
Doświadczony
Posty: 546
Rejestracja: 02 maja 2008, 21:24
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: stolec » 17 kwie 2009, 12:40

Chodziło mi o akcyzę w sytuacji gdy produkuję dla siebie i pobieram profity za świadectwa, czy taka sytuacja jest możliwa?
nie wiem czy prawo na to pozwala ale jak dla mnie to sytuacja patologiczna, jak cena świadectw będzie odpowiednio duża możesz marnować prąd celowo żeby tylko dużo go wyprodukować, w ogóle nie wyobrażam sobie w jaki sposób można obiektywnie zmierzyć ile prądu wyprodukowałeś dla siebie, nawet jakby licznik był oplombowany, twój jest agregat i twoja jest instalacja, możesz zapętlić to tak żeby moc krążyła w kółko a agregat pokrywał jeno straty.

BBK
Doświadczony
Posty: 335
Rejestracja: 15 gru 2007, 20:57
Lokalizacja: Lubliniec

Postautor: BBK » 17 kwie 2009, 13:12

Witam rozwinę nieco moje pytanie, chodzi o taką sytuację w której produkcja prądu odbywała by się na terenie stolarni (właściciel płaci spore rachunki za prąd ok 10000zł) Pytanie czy opłaciło by się produkować dla tego stolarza w sytuacji gdy on daje wkład (trociny, zrąbki, heblowiny) ale ma za to darmowy prąd a ja korzystam tylko z świadectw, no i w dni wolne z całej nadwyżki energii niepobieranej przez zakład. Dlatego zapytałem o akcyzę - jak w takim przypadku wyglądają te opłaty :?: :wink:
Stolec napisał:
nawet jakby licznik był oplombowany, twój jest agregat i twoja jest instalacja, możesz zapętlić to tak żeby moc krążyła w kółko a agregat pokrywał jeno straty.
to jest dobre produkować ale nie produkować :lol: a dosłownie produkować tylko dla świadectw Polak naprawdę potrafi

BBK
Doświadczony
Posty: 335
Rejestracja: 15 gru 2007, 20:57
Lokalizacja: Lubliniec

Postautor: BBK » 19 kwie 2009, 14:18

Nie wiesz ile tej akcyzy przypada o 1 kW.
Wertowałem link ustawy od kol. Kissmy i troche szukałem w necie ale nie doszedłem do konkretów, może coś przegapiłem.

Awatar użytkownika
DJ_KS
Doświadczony
Posty: 159
Rejestracja: 21 lis 2007, 12:57
Lokalizacja: Bory Tucholskie

Postautor: DJ_KS » 24 kwie 2009, 23:07

Czyli jak to jest: można się załapać na kilka świadectw, czy wybrać tylko jedno najbardziej dla nas opłacalne?
Pomóżmy sobie i Światu, a najbardziej naszym kieszeniom... ;p

BBK
Doświadczony
Posty: 335
Rejestracja: 15 gru 2007, 20:57
Lokalizacja: Lubliniec

Postautor: BBK » 24 kwie 2009, 23:41

Mam taki pomysł a jednocześnie pytanie do Krzyśka: czy można by wkleić na stałe "tabelkę" z aktualnymi cenami świadectw i cen energii mam na myśli coś na kształt "aktualnych cen walut" jaki można na wielu stronach spotkac a które sie co pewien czas odświeżają. :?: :?: :?: :?: :D
Przy okazji pozdrawiam kol. admina

Awatar użytkownika
Lis
Site Admin
Posty: 1758
Rejestracja: 24 gru 2003, 23:26
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Lis » 25 kwie 2009, 12:21

co do świadectw to właśnie wpadła mi w ręce majowa "czysta energia" i w artykule traktującym o świadectwach obok zielonych i czerwonych wymienia się żółte (dla źródeł skojarzonych i elektrociepłowni gazowych); to ile w praktyce świadectw może zbyć np Ankot (łapiąc się na prawie wszystkie kolory)?
Żółte to o ile dobrze pamiętam mała kogeneracja gazowa. Zdaje mi się, że można zgarnąć naraz czerwony i zielony.
Mam taki pomysł a jednocześnie pytanie do Krzyśka: czy można by wkleić na stałe "tabelkę" z aktualnymi cenami świadectw i cen energii mam na myśli coś na kształt "aktualnych cen walut" jaki można na wielu stronach spotkac a które sie co pewien czas odświeżają. :?: :?: :?: :?: :D
Przy okazji pozdrawiam kol. admina
Jeśli gdzieś jest gotowa metoda na wklejanie takich tabelek to jak najbardziej. :)

Pisać od zera by mi się chyba nie chciało. :twisted:
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival) :!:

BBK
Doświadczony
Posty: 335
Rejestracja: 15 gru 2007, 20:57
Lokalizacja: Lubliniec

Postautor: BBK » 26 kwie 2009, 20:02

Jeśli gdzieś jest gotowa metoda na wklejanie takich tabelek to jak najbardziej. Smile

Pisać od zera by mi się chyba nie chciało. Twisted Evil
Nie wiem czy gdzieś jest gotowiec, ale pomysł jest chyba ciekawy :?: :D przydały by sie takie informacje na takiej stronie jak twoja :wink:

Ankot
Doświadczony
Posty: 1584
Rejestracja: 11 kwie 2006, 14:02
Lokalizacja: "kleryków"

Postautor: Ankot » 03 maja 2009, 17:25

O ile wiem nie można łączyć kolorów - kiedyś pytałem o to URE - pierwsza odpowiedz była "tak" ( telefoniczna) - a pisemna wskazywała sytuację odwrotną "nie"........ :shock: :? :evil:

Ankot
Doświadczony
Posty: 1584
Rejestracja: 11 kwie 2006, 14:02
Lokalizacja: "kleryków"

Postautor: Ankot » 29 gru 2009, 14:23

Nie - a to dlatego że odnośne ustawodawstwo (dotyczące certyfikatów) nie przewiduje takiej możliwości. Certyfikat uzyskuje się ,jeżeli energia pozyskana jest z OZE (bądź z tradycyjnej kogeneracji) i "wpompowana" do sieci OSD (operatora systemu dystrybucyjnego).
Nawet przypadek gdy produkujecie Ee z OZE i sprzedajecie ją sąsiadowi po własnym drucie nie podlega udzieleniu świadectw pochodzenia za tą energię. Jest tu pewna luka ale nie bardzo dająca się załatać bo do uzyskania świadectwa jest konieczność okazania się protokołem potwierdzającym wytworzenie energii sporządzanym przez OSD na podstawie wskazań certyfikowanych i plombowanych urządzeń pomiarowych.
Nie bardzo sobie wyobrażam sytuację gdzie przedstawiciel OSD odczytuje "nie swoje liczniki"
Niby jest jeszcze możliwość opomiarowania generatora "na zaciskach" gdzie dodatkowo mierzy się całkowitą wyprodukowaną energię ze źródła OZE - traktowaną jako sumę Ee wprowadzonej do sieci + tzw energię potrzeb własnych ( potrzeby ciągu technologicznego OZE) która to energia w założeniu również podlega pod wydanie certyfikatu.
Teoretycznie można by się wpiąć z dodatkowym odbiorcą pomiędzy opomiarowanie generatora a liczniki "na sieć" - z tym że nie wiem co na to URE - trzeba by wystąpić z zapytaniem w tej sprawie.

Awatar użytkownika
Lis
Site Admin
Posty: 1758
Rejestracja: 24 gru 2003, 23:26
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Lis » 31 gru 2009, 14:54

O ile kojarzę, są firmy, które zużywają całość swojego prądu i dostają na to odpowiednie świadectwa pochodzenia.
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival) :!:

Ankot
Doświadczony
Posty: 1584
Rejestracja: 11 kwie 2006, 14:02
Lokalizacja: "kleryków"

Postautor: Ankot » 31 gru 2009, 16:49

Tak jest -tylko ,ze jest to rozliczenie bilansowe (zakup kW/oddanie kW np. = ~0) i wtedy się mówi że firma zużywa "swoją własną energię". Oczywiście do tego potrzebna jest koncesja ......... a przez to również umowa z OSD.
W praktyce wygląda to tak ,że produkcja energii odbywa się całodobowo z jednakową mocą , a zapotrzebowanie jest zmienne i sa momenty gdzie firma oddaje na sieć energię jak również takie gdzie pobiera znaczną moc.
Należy zważyć ,że oddana energia jest w cenach nędznych a pobrana - sami wiecie w jakich. Dodatkowym bonusem są te świadectwa - z tym ,że za nie tak naprawdę płaci nie energetyka tylko nasi sąsiedzi ( w rachunkach za prąd). Jest to sztuczny rynek zagrożony 'woltami" politycznymi.
Opłaca się tak zaprojektować urządzenia wytwórcze aby były w stanie pokryć zapotrzebowanie na całą moc przedsiębiorstwa bo tylko wtedy ma ono tanią energię i jeszcze za free wspomniane świadectwa , z tym że jest to dość kosztowne rozwiązanie.


Wróć do „Stacjonarne małej mocy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron