Obniżanie mocy grzałki

Awatar użytkownika
Lis
Site Admin
Posty: 1758
Rejestracja: 24 gru 2003, 23:26
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Lis » 06 paź 2008, 20:28

Zmniejszając napięcie.

Ponieważ P = U^2 / R, trzeba zmniejszyć napięcie o 1,41 razy.
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival) :!:

ksiksiu
Doświadczony
Posty: 128
Rejestracja: 13 kwie 2006, 08:35
Lokalizacja: Leżajsk

Postautor: ksiksiu » 07 paź 2008, 13:51

napięcie można zmniejszyć poprzez transformator. Trzeba tlyko obliczyć stosunek uzwojenia pierwotnego do wtórnego. Zdaje się.

Awatar użytkownika
DJ_KS
Doświadczony
Posty: 159
Rejestracja: 21 lis 2007, 12:57
Lokalizacja: Bory Tucholskie

Postautor: DJ_KS » 07 paź 2008, 15:58

A to o co ty pytasz w Twoich wątkach to fizyka nauczana w liceum. Znam fajną książkę do tego - rozwieje wiele twoich wątpliwości.
Pozdrawiam.
Pomóżmy sobie i Światu, a najbardziej naszym kieszeniom... ;p

stolec
Doświadczony
Posty: 546
Rejestracja: 02 maja 2008, 21:24
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: stolec » 08 paź 2008, 10:00

w praktyce raczej robienie transformatora to głupota, abo kupuje się odpowiednią grzałkę albo robi się regulator na triaku, coś takiego masakruje jakość prądu aż po najbliższy transformator, ale jest proste i tanie.

ogólnie to tak wygląda:

http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fu ... sch160.gif

Tylko jak kupujesz triaka to podajesz natężenie max np 10A to bedzie grzałka 2300W ale lepiej mieć zapas i dla grzałki 2kW kupić triaka na 15A, diak i oporniki mało ważne jakie bo tam idą małe prądy, ale lepiej kupić na 0.5-1W i będzie spokój. Najważniejsza ta cewka bo się bardzo grzeje, najlepiej nawinąć na rdzeniu ferrytowym toroidalnym na tyle dużym żeby sie zwoje nie tykały no i drut gruby taki z 2.5mm2 przekroju.

Pytania które zadajesz są elementarne, proponuje się zalogować na forum elektroda i tam znajdziesz wszystko z elektroniki co chcesz, albo przejść do sklepu elektronicznego podejrzewam że takie układy będą to samodzielnego montażu <10zł sztuka. Proponuje też sięgnąć do podstaw fizyki i elektroniki, w książkach jest dużo napisane.

Jaszczur
Doświadczony
Posty: 119
Rejestracja: 08 lip 2007, 13:07
Lokalizacja: Lutomiersk

Postautor: Jaszczur » 21 gru 2008, 02:19

Najprościej w świecie podłączyć ją szeregowo z diodą prostowniczą na prąd 10 A i napięcie wsteczne min. 300 V.

Druga wersja szeregowo przez kondensator. Pojemność można by wyliczyć...ale coś koło 30-40 mikro faradów/400V zmiennego !

Trzecia wersja podłączyć 2 grzałki szeregowo. Na każdej wydzieli się po 500 W. Razem 1000.

Awatar użytkownika
maszakow
Doświadczony
Posty: 340
Rejestracja: 07 cze 2006, 10:34
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: maszakow » 26 lut 2009, 21:44

Trzecia wersja podłączyć 2 grzałki szeregowo. Na każdej wydzieli się po 500 W. Razem 1000.
Hehe ... no już mogłeś powiedzieć prędzej by przeciął swoją na pół ... przecież mamy jedną grzałkę dużej mocy.
Też się jakiś czas zastanawiałem nad tym problemem - mam zmywarkę starej daty z dużą grzałką która maltretuje mi bezpieczniki już od 4 lat.
Myślałem o o rezystorze w szeregu tylko że te moce ....z czystego braku chęci zaangażowania się w problem po prostu wpąłem ją w ciepłą wodę i przestawiam programator jak widzę że jest czas grzania :)
maszakow

...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...:(

Awatar użytkownika
DJ_KS
Doświadczony
Posty: 159
Rejestracja: 21 lis 2007, 12:57
Lokalizacja: Bory Tucholskie

Postautor: DJ_KS » 02 mar 2009, 17:36

Jako elektrotechnik raczej bym sie nie bawił pomimo wiedzy jaka mam tylko kupił nową grzałkę... :lol:
Pomóżmy sobie i Światu, a najbardziej naszym kieszeniom... ;p

Darek
Doświadczony
Posty: 557
Rejestracja: 27 lut 2006, 18:16
Lokalizacja: Mazury

Postautor: Darek » 03 mar 2009, 19:23

Swego czasu obniżałem moc żarówki przez diodę i sprawowało się to doskonale.
Tylko ta duża moc grzałek bardzo ogranicza wybór odpowiedniego
półprzewodnika. A co do szeregowego łączenia grzałek, to dla zmywarki może
być dobre. Najlepiej, jak w okolicy jest jeszcze bojler. Wtedy wystarczy
trochę przewodów i nawet nie marnuje się energii ;)

Jaszczur
Doświadczony
Posty: 119
Rejestracja: 08 lip 2007, 13:07
Lokalizacja: Lutomiersk

Postautor: Jaszczur » 06 mar 2009, 22:50

Ja bardzo lubię takie patenty na oszczędzanie tylko wydaje mi się, że to straszna komplikacja łączyć bojler ze zmywarką. Ale pomysł jest bardzo ciekawy. Co do odpowiedniego półprzewodnika to dzisiaj nie ma żadnych problemów z diodami 15 - 30 A /400 V Problemem jest tylko to, że przy dużych mocach prostowanych jednopołówkowo pojawiają się nieprzyjemne zakłócenia, bo prąd w sieci staje się nieco niesymetryczny. Ja mieszkam na końcu linii zasilającej i na każde 1000 W obciążenia pojedynczej fazy spada na niej napięcie o ok. 6V Przy grzałce 2000W pojawi się więc składowa stała o wartości ok 12 V.Daje to efekty dźwiękowe we wszystkich transformatorach. Z tego powodu unikam takich patentów. Kiedyś jak mieszkałem w blokach nie było tego problemu. Tam sieć była "sztywniejsza".
Żeby zmniejszyć moc grzałki (jest na 110V) zastosowałem kondensatory blokowe włączone w szereg.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron