Jak ładować akumulator z elektrowni wiatrowej???

Marco
Doświadczony
Posty: 181
Rejestracja: 29 gru 2008, 16:55
Lokalizacja: Białystok

Postautor: Marco » 28 wrz 2010, 20:41

Coś jest nie tak albo czegoś brakuje. Po podłączeniu, akumulator powinien normalnie się ładować.

Awatar użytkownika
Lis
Site Admin
Posty: 1758
Rejestracja: 24 gru 2003, 23:26
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Lis » 29 wrz 2010, 09:31

Dzięki za schemat bardzo mi pomógł wynika z niego że brakuje mi takiego (nie wiem jak to nazwać) przerywacza żeby prąd płyną tylko w jedna stronę a nie s powrotem
Dla trójfazowych prądnic nazywa się to mostkiem prostowniczym.
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival) :!:

Marco
Doświadczony
Posty: 181
Rejestracja: 29 gru 2008, 16:55
Lokalizacja: Białystok

Postautor: Marco » 29 wrz 2010, 20:04

Coś jest nie tak albo czegoś brakuje..
:lol: :lol: :lol: Odkrywcze :oops: Zawsze jeden post więcej.
No dobra; dałem ciała. Zresztą, Ty równie dobrze swoje "salomonowe mądrości" mogłeś zawrzeć w jednym poście, zamiast nabijać licznik.
Mam nadzieję, że admin wykasuje spam z tego wątku, wszakże takową moc posiada.

Awatar użytkownika
Lis
Site Admin
Posty: 1758
Rejestracja: 24 gru 2003, 23:26
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Lis » 30 wrz 2010, 20:59

Admin ma technicznie możliwości kasowania postów, ale stara się tego nie robić, bo nasze kłótnie nadają kolorytu tego forum. Dopóki się nie obrażamy za bardzo, niech sobie wiszą. :)
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival) :!:

rakuk
Doświadczony
Posty: 70
Rejestracja: 08 wrz 2009, 01:46
Lokalizacja: Cierpięta

Postautor: rakuk » 01 paź 2010, 20:10

Wygląda z opisu że być może niczego nie brakuje by działało, ponieważ przy podłączeniu odwrotnym nie ma zwarcia a napięcia się sumują wiec obwód jest otwarty tzn zamyka się woltomierzem.Oznacza to że prądnica daje napięcie stałe więc powinno zadziałać czyli + prądnicy/mostka prostowniczego/ przez amperomierz bezpiecznik do + akumulatora a minus do minusa jak w opisie jeżeli po drodze nie ma jakieś plątaniny kabli to powinno zadziałać pod warunkiem że to jest prądnica z mostkiem prostowniczym na wyjściu jeśli nie to należy jak podał HENRYS połączyć w szereg diodę . Jeśli jest jeszcze problem to więcej opisu. Pozdrawiam!!!

rakuk
Doświadczony
Posty: 70
Rejestracja: 08 wrz 2009, 01:46
Lokalizacja: Cierpięta

Postautor: rakuk » 02 paź 2010, 20:46

autor stwierdził że nie ładuje przy prawidłowym podłączeniu oraz powoduje zwarcie a przy odwrotnym obwód jest otwarty/zamyka się przez woltomierz/ i napięcia się sumują a suma tych napięć zależy od prędkości obr prądnicy.


Wróć do „Inne odnawialne źródła energii”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron