Kiszenie - Kwaszenie

stratos
Doświadczony
Posty: 508
Rejestracja: 22 lis 2009, 19:00
Lokalizacja: Mława

Kiszenie - Kwaszenie

Postautor: stratos » 03 lis 2012, 09:35

Mam zajawki off-roadowe i od kilku lat jestem uczestnikiem imprezy przeprawowej pod nazwą "ZMOTA", która odbywa się na suwalszczyźnie a dokładniej w gminie Rutka Tartak.
Gdy byłem tam po raz pierwszy bardzo zaciekawił mnie widok mieszkańców którzy pilnują beczki wstawionej do strumienia.
Później okazało się że własnie w taki sposób kiszone są ogórki.
Jest też inny sposób który polega na zanużaniu w studni 5l plastikowych pojemników po wodzie mineralnej z ogórkami w środku.
Co roku towar był że palce lizać.
Jednak w zeszłym smak prysł, a jego miejsce zajoł intensywny kwasior.
Na tegorocznej edycji poczęstunek również zawierał wstrętne i ukrutnie kwaśne ogórki jakie można kupić w każdym sklepie.

Receptury na te dobre ogórki nie udało mi się uzyskać.
Postanowiłem zatem we własnym zakreśle ustalić przyczynę tego rewelacyjnego smaku jaki był kiedyś.
Jednak niewiadomych i zmiennych jest cała masa.

Czy niska stała temperatura (strumień, studnia) może mieć wpływ na smak ?
Czy przed utopieniem ogórki należy przetrzymać przez ileś godzin w ciepłym pomieszczeniu ?
A może celowe było by wstępne podgrzewanie do np. 30*C.
Jaki ma wpływ sól na proces kiszenia ?
I czy w ogóle jest potrzebna ? (robiąc kiszonkę z kukurydzy na pryzmie bądź sianokiszonke w postaci owinientego folią balotu z trawą, nie potrzeba używać soli)

rakuk
Doświadczony
Posty: 70
Rejestracja: 08 wrz 2009, 01:46
Lokalizacja: Cierpięta

Re: Kiszenie - Kwaszenie

Postautor: rakuk » 03 lis 2012, 20:58

Witam!A może założyli wodociąg i chlorowana woda spowodowała to co w mojej okolicy że nie udają się właśnie ogórki kwaszone na takiej wodzie.


Wróć do „Zupełnie inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron