z tego co piszecie to ta część wody skuteczie to uniemożliwia reakcje. hmm
pozdro dziej
[...]
No właśnie poczym poznać ,że miesznina jest dobrze przereagowana
Z tym "uniemozliwia" to gruba przesada. Powoduje rownoczesne zachodzenie innej reakcji - zmydlenia. Skutek to zwiazanie katalizatora w mydlo i koniec reakcji. To bardzo utrudnia i podraza caly proces i zmusza do dlugotrwalego plukania. Jest prosta zaleznosc - im wiecej wody, tym wiecej mydla. Kazdy mol (18g) wody zmydla 1/3 mola oleju i 1 mol wodorotlenku (NaOH - 40g). Czyli 5% zawarte w 130g spirytusu (na litr oleju) zniszczy jakies 14g katalizatora i 100g oleju.
A po czym poznac czy dobrze przereagowalo? Moze po wadze gliceryny - z kazdego mola oleju (okolo 900g) powinien powstac mol (92g) gliceryny. Z tym, ze ta surowa bedzie zanieczyszczona nieprzereagowanym alkoholem, woda, lugiem i pewnie mydlem, wiec trzeba by zwazyc calosc, wziac probke, zwazyc, zmiareczkowac kwasem (zeby ocenic ile bylo lugu), odparowac alkohol i wode, jeszcze raz zwazyc i dopiero wtedy wyliczyc ile jest samej gliceryny. Troche to pracochlonne :-/
Ewentualnie pomyslec o destylacji tej probki (bardzo trudne, bo gliceryna ma wysoka temp. wrzenia a do tego rozpada sie tylko kilka stopni wyzej).