Drewno Zamiast Benzyny - jak zasilać silnik spalinowy drewnem?
Biodiesel, olej roślinny, gaz drzewny, odnawialne źródła energii, tanie ogrzewanie, dom autonomiczny.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Paliwo do zgazowania
Idź do strony 1, 2  Następna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Pytania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wronajacek

PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 4:39 pm    Temat postu: Paliwo do zgazowania Odpowiedz z cytatem

Panowie , przebiegłem się przez książke "DZB" i na rysunkach oraz zdjęciach paliwo wygląda jak ciut grubsze wiury .
Przymierzam się do budowy gazogeneratora współprądowego do instalacji stacjonarnej ( ogrzewanie budynku ) , ale rąbać okągaki na wiury ? to już od tej roboty będzie mi gorąco .
Wobec powyższego czy wystarczy np. dno w formie leja ?
A gdybym chciał z w/w sprzętu odpalić agregat prądotwórczy 3,7 kw z dwusuwem ( + - ) 150 ccm , to czy trzeba to uwzględnić w wielkości płomienicy .
Przepraszam że marudze ale nowicjusze miewają sporo pytań choć pewnie odpowiedzi gdziś tu już są ale jeszcz e nie doczytałem .

Z poważaniem
jacekwrona
Ps. Czy mogę prosić o dostemp do forum Question
Powrót do góry
View user's profile Send private message Wyślij email
DJ_KS
Doświadczony

PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że lepiej byłoby koledze przeczytać wątek ankota o budowie gazogeneratora 45kW. Jest tam wiele ciekawych porad i rozwiązań, których nie znajdziemy w książce.
Co do paliwa to ja bym się raczej zabezpieczył w trociny albo kupił mały profesjonalny rębak do drewna.
Pozdrawiam
Lis
Site Admin

PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 6:46 pm    Temat postu: Re: Paliwo Odpowiedz z cytatem

wronajacek napisał:
przebiegłem się przez książke "DZB" i na rysunkach oraz zdjęciach paliwo wygląda jak ciut grubsze wióry .

To są zrębki.

wronajacek napisał:
rąbać okrągaki na wióry ?

Zdecydowanie...

wronajacek napisał:
Wobec powyższego czy wystarczy np. dno w formie leja ?

Można sobie to nawet odpuścić, ale nie całe paliwo Ci będzie spływać do płomienicy.

wronajacek napisał:
A gdybym chciał z w/w sprzętu odpalić agregat prądotwórczy 3,7 kw z dwusuwem ( + - ) 150 ccm , to czy trzeba to uwzględnić w wielkości płomienicy .

Właśnie o to chodzi, żeby płomienica była dopasowana rozmiarem do wielkości silnika. Ponieważ będzie ona całkiem mała (rozmiar znajdziesz w tabeli na końcu drugiego rozdziału książki), nie możesz mieć paliwa w dużych kawałkach. I dlatego napisałem, że będziesz musiał rozdrabniać paliwo.

Dlatego ja uważam, że najlepsze paliwo do gazogeneratora to rozdrobnione mechanicznie gałęzie...

wronajacek napisał:
Ps. Czy mogę prosić o dostęp do forum Question

Tu masz napisane co trzeba zrobić, żebym mógł włączyć Ci ten dostęp.
View user's profile Send private message Odwiedź stronę autora Adres AIM
maszakow
Doświadczony

PostWysłany: Sro Sty 23, 2008 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak masz tartak w pobliżu możesz też brać trociny - tyle ze są z tym inne problemy -było to opisywane gdzieś na forum, chyba przy piecach C.O.

...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...Sad
Powrót do góry
View user's profile Send private message
wronajacek

PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 11:27 am    Temat postu: Paliwo Odpowiedz z cytatem

Witam
Panowie czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie podejżeć schemat
budowy "Rębaka" - jakieś rysunki wałków roboczych Very Happy
Powrót do góry
View user's profile Send private message Wyślij email
SP5GMV
Doświadczony

PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spotkałem kilka opisów w necie na stronach Wierzby Energetycznej
Pozdrawiam
Powrót do góry
Lis
Site Admin

PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znalazłem coś takiego, ale nie wiem do czego to rębak jest... I on w dodatku jest bębnowy...

View user's profile Send private message Odwiedź stronę autora Adres AIM
DJ_KS
Doświadczony

PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B. podobny mam w heblarce-grubościówce w domu, tyle tylko że 3 wymienialne ostrza i średnicę ok. 10 cm. Stąd wnioskuję, że to może być topór rębaka do obrzynów tartacznych, papierówki lub nawet dłużycy, bo wygląda solidnie.
Przydatną informacją może być, że taka heblarka jaką mam ma 4,0kW, więc na rębak to na pewno ze 2-3 razy więcej prądu potrzebuje. Do tego ważne: zrębki mają kształt szerokich spiral - prawdopodobnie będą się zawieszać w
generatorach z grawitacyjnym "podawaniem" paliwa.
Marek_ka
Doświadczony

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dobrym rębakiem jest stara przedwojenna sieczkarnia. Jak robiłem próby ze swoją to bez zająknięcia porąbała mi na wióry trzonek od siekiery razem ze słomą. Popychałem słomę bo zapchał się podajnik. Zasilałem ja silnikiem 7,5kW.
Powrót do góry
maszakow
Doświadczony

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To że przypadkowo porąbała ci trzonek nie znaczy że się do tego nadaje Very Happy.
Problem w tym że parę takich trzonków po pierwsze rozwali ci ostrze po drugie zwichruje oś obrotu. KOnstrukcja ostrze jest zbyt ażurowa by ryzykować takie zastosowanie - wirnik ma przetrzepać kłosy i wywiać słomę daleko za maszynę.
CHyba że zmienisz ostrze na coś znacznie bardziej masywnego...

...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...Sad
Powrót do góry
Coondelboory
Doświadczony

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myli ci się sieczkarnia z młockarnią. Sieczkarnia ma przerobić słomę na sieczkę - króciutkie odcinki (ok. 1/2cm) na drodze cięcia sprasowanej zębatym wałkiem słomy, a nie przetrzepać kłosy i wywiać słomę. Nóż sieczkarni to kawał porządnego żelaza. Inna sprawa, że na pewno nie tak porządnego, żeby tym masowo rąbać toporzyska.
Powrót do góry
Marek_ka
Doświadczony

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 10:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kol. Maszakow zaręczam ci że ta sieczkarnia bardzo dobrze nadaje się na rębak. Obudowa to solidny grubościenny odlew żeliwny a ostrza grubości 6-8mm szerokości ok. 20 cm. Jak złapała trzonek to już go nie dałem rady wyrwać, a sieczkarni nie zrobiło to różnicy że oprócz słomy jest jeszcze kawałek drewna.
Powrót do góry
kissmy...
Doświadczony

PostWysłany: Pią Mar 06, 2009 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy istnieje możliwość uzyskania holzgazu bezpośrednio ze słomy (rozdrobnionej oczywiście) z pominięciem jej pelletowania??
Powrót do góry
stolec
Doświadczony

PostWysłany: Pią Mar 06, 2009 4:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

teoretycznie tak, jedyny problem to sposób jej podawania na bieżąco tak aby nie dopuścić powietrza (jest za lekka aby ładowac raz na jakiś czas jak drewno), drugi to trzeba by policzyć gęstość takiej słomy tzn kg/m3, bo słoma w swojej strukturze zawiera pustki z powietrzem tego powietrza do zgazowanie trzeba stosunkowo niewiele, może się okazać że w samej słomie jest go za dużo.

Jakimś sposobem może być podawanie kolejnych kostek ze snopowiązałki (bale raczej będą za duże), jakbyś znał rozmiary i wagę kostki oraz srednia wilgotnośc mógłbym coś policzyć.
Powrót do góry
kissmy...
Doświadczony

PostWysłany: Pią Mar 06, 2009 11:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mała bela słomy w zależności od prasy, rodzaju słomy oraz warunków atmosferycznych poprzedzających zbiór oraz towarzyszących przechowywaniu charakteryzuje się bardzo dużym zróżnicowaniem, proszę przyjąć do obliczeń następujące (troszeczkę uśrednione) wartości: wymiary
0,4m x 0,4m x 0,8m, masa 15kg, wilgotność 15%

w przypadku kostek słomy może również pojawić się problem powietrza, ze względu na konieczność załadunku kostki, dodatkowo problemem może okazać się ciągłość pracy - jak również sama konstrukcja (wielkość) generatora gazu
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Pytania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następna
Strona 1 z 2

Skocz do: