Drewno Zamiast Benzyny - jak zasilać silnik spalinowy drewnem?
Biodiesel, olej roślinny, gaz drzewny, odnawialne źródła energii, tanie ogrzewanie, dom autonomiczny.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Samowystarczalne rolnictwo

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Autonomiczny dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lis
Site Admin

PostWysłany: Sro Wrz 13, 2006 9:37 am    Temat postu: Samowystarczalne rolnictwo Odpowiedz z cytatem

Na forum dyskusyjnym serwisu oilpeak.pl znalazłem wątek o permakulturze -- samowystarczalnym rolnictwie. Dużo czytania i oglądania, polecam.
View user's profile Send private message Odwiedź stronę autora Adres AIM
power
Wtajemniczony

PostWysłany: Pią Sty 12, 2007 5:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Samowystarczalnie tez zyją Hunzowie.Na uwagę zasługują równiez Jakuci .Jezeli chodzi o rolnictwo z samowystarczlnoscia znalazłem rowniez ciekawe opisy na str http://www.slawniwegetarianie.republika.pl/
Powrót do góry
View user's profile Send private message Adres AIM Yahoo messenger MSN Messenger
maszakow
Doświadczony

PostWysłany: Pią Sty 12, 2007 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

power napisał:
Jezeli chodzi o rolnictwo z samowystarczlnoscia znalazłem rowniez ciekawe opisy na str http://www.slawniwegetarianie.republika.pl/

to ponad moje siły żeby się tam czegoś doszukać... Człowiek jest drapieżnikiem, a oni chcą na siłę zrobić z niego przeżuwacza...Irytujące.

...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...Sad
Powrót do góry
View user's profile Send private message
Lis
Site Admin

PostWysłany: Pią Sty 12, 2007 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dokładniej - człowiek jest wszystkożerny.
View user's profile Send private message Odwiedź stronę autora Adres AIM
Darek
Doświadczony

PostWysłany: Pią Sty 12, 2007 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tym kosztem mićsa to wegetariani czasami przesadzają. W rolnictwie typu "permakulture" mićso jest jednym z najtańszych produktów (w przeliczeniu na wartość odżywczą):

1 - zwierzćta są tam karmione niepełnowartościową paszą. Przerośnićte ziarno, liście buraczane, makuchy po tłoczeniu roślin oleistych. Nie sądzć, aby znalazł sić wegetarianin zdolny zjeść coś takiego Wink
2 - krowy, owce i inne przerzuwacze czćsto wypasa sić wyłącznie na pastwiskach, a zima są karmione głównie sianem z łąk. Łąki i pastwiska to uzytki zielone, na których czćsto nie można uprawiać innych roślin. Jeżeli zrezygnuje sić z tego typu hodowli, to zwićkszy sić obciązenie wartościowej ziemi (były mićsożerca musi dostać swoją porcjć kalorii)
3 - w dawnych czasach było pełno chłoporobotników i przydomowych chlewików. Podstawowym pokarmem świń były tam odpady kuchenne (czy jest suchy chleb... Wink ) zmieszany z innymi surowcami z "recyklingu" i pokrzywą.

Nie jestem szczególnym mićsożercą. Ale swego czasu były kartki i to co można było dostać to ekwiwalent 1-1.5 wartościowego mićsa. Powiem szczerze, że o ile przed kartkami krćciłem nosem na różne boczki i kiełbasy, to w tamtych czasach czułem prawdziwy głód mićsa Wink Obecnie mam ten komfort, że nie ma kartek i mogć jeść tyle mićsa ile chcć Smile
Powrót do góry
SP5GMV
Doświadczony

PostWysłany: Pon Kwi 09, 2007 5:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Darek
To przypomina znany niegdyś dowcip o Rabinie i kozie !!!!
Powrót do góry
Wojciech Majda

PostWysłany: Sob Gru 12, 2009 8:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam jeszcze, że wegetarianizm wymaga też nie jedzenia ryb (ryba to też zwierzęWink więc nie można byłoby wykorzystać tego cennego źródła białka jakim są ryby. Zwłaszcza w przypadku ryb morskich, gdybyśmy ich nie wykorzystywali byłoby to strata i oznaczałoby to głód, czy niedobór białka dla wielu mln osób.

Oczywiście we współczesnym modelu rolnictwa jedzenie mięsa jest "niewydajne". Zwłaszcza jeśli karmi się krowy zbożem a nie trawą. Pod tym względem wegatarianie są pożyteczni. Jeśli więcej ludzi jadłoby mięso, to popyt na zboże (i soje) byłby większy, więc nasze smaczne mięcho byłoby droższe:)

Wegetarianizm(jeśli miałby mieć pobudki etyczne) i miałby być zastosowany do całości populacji jest...bardzo niewydajnym systemem lub hipokryzją.

Przedstawię pokrótce dlaczego:
Wegetarianie jedzą mleko - krowa musi się mniej więcej raz do roku ocielić, żeby dawała mleko. Mniej więcej połowa jej dzieci to byczki. Jak wiadomo byk mleka nie daje:)
Do utrzymania krowy potrzeba około 1 ha pastwiska (zakładamy, że chcemy dbać o zwierzęta i nie karmić je nienaturalnym pokarmem jakim dla krowy jest zboże).
Po 11 latach mamy 6 krów(jedna matka+5dzieci - jałówek) i 5 byków. Do których utrzymania potrzebujemy 11 ha pastwiska. To wszystko po to by doić 1 krowę! Jak łatwo zauważyć nie jest to system zrównoważony.
Podobnie jest z kurczakami a raczej jajami ( tym, że młode kogutki są od razu zabijane - nie opłaca się kurczaków odmian "jajecznych" tuczyć.

Bill Mollison - twórca pojęcia permakultura projektował raz system permakulturowy wyznawćom Hare Kryszna. Oni są wegetarianami pijącymi mleko. Chcieli mieć hodować swoje krowy do produkcji mleka, ale nie mogą jeść ich mięsa. Mollison powiedział, to sprzedajcie krowy do rzeźni - wtedy ich nie zabijecie i jeszcze na tym zarobićie.
Nie, nie można czerpać korzyści z cierpienia zwierząt, a tym bardziej z ich zabijania. Powiedział, że w takim razie nie może im pomóc, bo z tej sytuacji nie ma rozsądnego rozwiązania, bo (tutaj przedstawił te obliczenia o krowach, które napisałem powyżej)

Krysznowcy jednak znaleźli rozwiązanie. Nie było ono rozsądne, ale rozwiązanie znaleźli:

Wieczorem, "zbędne" byczki i krowy wypuszczali poza ogrodzenie. Tam po prostu znikały. Tylko krew i kości zostawały zawsze. Gdy wie się, że akcja toczy się w Indiach, a osada o której mowa znajdowała się na terenie gdzie występują tygrysy chyba nikt nie ma wątpliwości, co działo się z tymi niechcianymi zwierzętami działo.

Los je spotkał ten sam jak skończyłyby jako kotlet czy tatar:) na ludzkim talerzu. Przy okazji wiele głodnych ludzi (w Indiach ludzie nadal umierają z głodu) mogłoby się najeść.

Podsumowując wegetarianie i mięsożercy są sobie potrzebni i wspierają się nawzajem:) Dokładnie jak w naturalnych, zdrowych ekosystemach:)

P.S. Rolnictwo wg. model Hunzów jest rzeczywiście trwałe i zrónoważone, choć oczywiście również ich agroekosystemy da się dzięki wiedzy naukowej poprawić. Teorie nt ich długowieczności natomiast to niestety ściema marketingowa.

Więcej informacji nt. czy rolnictwo z wykorzystaniem zwierząt może być wydajniejsze niż czysto roślinne
Można zdobyć czytając mój artykuł na ten temat.
http://permakulturnik.blogspot.com/2009/11/permakultura-weganizm-czyli-jak-wyzywic.html
Powrót do góry
View user's profile Send private message Odwiedź stronę autora
Marek_ka
Doświadczony

PostWysłany: Sob Gru 12, 2009 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ludzie widzą biedę i umierające z głodu dzieci. Niestety nie zdają sobie sprawy z tego, że jedzenia na ziemi jest pod dostatkiem. Żywność jest niszczona i innymi metodami sztucznie windowana cena, by różnej maści kacyki mogli kupić sobie np. nowy odrzutowiec.
Za mojej młodości dużo mówiono o głodującej Etiopii. W tym czasie gdy obywatele tego państwa umierali z głodu, Etiopia była dużym eksporterem pasz do USA i innych bogatszych krajów.
Dla rządzących ważniejsza była kasa niż byt obywatela. Tak dzieje się we wszystkich krajach na ziemi w mniejszym lub większym nasileniu.
Zboże w tym roku staniało znacznie ale nie słyszałem by chleb staniał.
Skoro poruszyliście temat religii to w Biblii zapowiedziano zagładę wszystkich rządów ludzkich. O znak, po czym będzie można poznać czas końca tego systemu rzeczy, pytali Jezusa jego uczniowie. W odpowiedzi Jezus podał im złożony znak. Jednym z elementów jest głód.
Powrót do góry
Wojciech Majda

PostWysłany: Sob Gru 12, 2009 11:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że problemem nie jest brak żywności tylko jej dystrybucja. Podobnie było podczas Wielkiego Głodu na Ukrainie. Państwa zachodnie nawet wiedziały, że tam umierają miliony ludzi, mimo tego kupowali ukraińskie zboże.

Podam link do następnego popełnionego przeze mnie artykułu. W skrócie mówi o wykorzystaniu drzew orzechowych zamiast zbóż jako podstawy samowystarczalnego rolnictwa.
http://permakulturnik.blogspot.com/2009/12/permakultura-i-maksymalne-plony-kalorii.html
View user's profile Send private message Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Autonomiczny dom Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: