Drewno Zamiast Benzyny - jak zasilać silnik spalinowy drewnem?
Biodiesel, olej roślinny, gaz drzewny, odnawialne źródła energii, tanie ogrzewanie, dom autonomiczny.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

volkswagen transporter T3
Idź do strony Poprzedna  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Samochody na olej roślinny / biodiesel
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ankot
Doświadczony

PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 10:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nagar w komorze spalania najprawdopodobniej bierze się ze zbyt słabego rozpylenia paliwa (lepkość)- śądzę ,że trzeba by zastosować podgrzewacze elektryczne na przewodach wysokiego ciśnienia ( przy samym wtrysku) tak coby grzały olej do 100 *C - oraz dodatkowy podgrzewacz przepływowy"wodny" przed wejsciem do pompy .
Ten przy wtryskach ułatwi im robotę i bedzie lepsze rozpylenie paliwa, a przy pompie też jej pomoże.
A wogóle wydaje mi sie ,że problem bierze się z tego że jeździłeś na krótkich odcinkach i na zimnym silniku- nalezało by sie przełączać na OR po rozgrzaniu silnika.............. Mozna by spróbowac jeszcze z dodatkami tlenowymi do ON -np. firmy INWEX.
Powrót do góry
View user's profile Send private message
power
Wtajemniczony

PostWysłany: Sro Sty 10, 2007 5:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o podgrzewanie paliwa wiele rodzajów ostatnio pojawiło się na allegro.Wystarczy wpisac w wyszukiwarce podgrzewacz paliwa.
Powrót do góry
View user's profile Send private message Adres AIM Yahoo messenger MSN Messenger
broda

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam czytam o przerobieniu silnkia diesla na olej rzepakowy i niektore rozwiazania powiem szczerze sa bardzo dobrze , ale mam inne pytanie .
Jak sprawa przerobienia i jazdy silnikiem diesla wyglada prawnie ??
Czy do paliwa OR trzeba placic akcyze, jak sie to ma do przegladu technicznego, czy mozna miec problemy przy zwyklej katroli drogowej ??
Jezeli ktos mial z tym kontakt to prosze o odpis bo nie chcial bym wlozyc pieniedzy w przerobienie samochodu i na pierwszej katroli drogowej zaplacic mandat .
Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Lis
Site Admin

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

broda napisał:
Czy do paliwa OR trzeba placic akcyze,

Trzeba.

broda napisał:
jak sie to ma do przegladu technicznego, czy mozna miec problemy przy zwyklej katroli drogowej ??

Nie słyszałem, by ktoś sprawdzał paliwo w baku podczas przeglądu rejestracyjnego, ale podczas kontroli drogowej jak najbardziej. Zawsze ryzykujesz, że ktoś Ci zajrzy pod maskę i zapyta, co tam masz.
View user's profile Send private message Odwiedź stronę autora Adres AIM
broda

PostWysłany: Wto Sie 07, 2007 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za odpois , ale musze powiedziec ze nie pocieszyles mnie Sad
mam do ciebie jeszcze jedno pytanie, wiem ze nie mozesz odpowiedziec za wszyskich ktorzy jezdza na rzepaku ale jestes dluzej na tej stronie i mozesz miec wieksza wiedze "czy ktos kto jezdzi na rzepaku wogule placi akcyze za to paliwo ?"
wiem ze jest ona dosc droga i nie wiem czy sie ta przegubka oplaca.
z ory dzieki pozdro Smile
Powrót do góry
Lis
Site Admin

PostWysłany: Wto Sie 07, 2007 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

broda napisał:
"czy ktos kto jezdzi na rzepaku wogule placi akcyze za to paliwo ?"

Nie przypuszczam...
jurek1
Wtajemniczony

PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Troszkę się wyłamie i napiszę o wrażeniach z jazdy na biodieslu w moim T2 1,6 l.Ogólnie poza zapachem spalin nie ma różnicy.Od czasu jak przyszły nocne mrozy (-4C)dolewam 20 % oleju napędowego, znacznie lepiej zapala.Stosuję depresator bo boję się żeby czasami paliwo nie zamarzło.Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
cdsoftware
Wtajemniczony

PostWysłany: Wto Lis 27, 2007 8:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jurek1 napisał:
Troszkę się wyłamie i napiszę o wrażeniach z jazdy na biodieslu w moim T2 1,6 l.Ogólnie poza zapachem spalin nie ma różnicy.Od czasu jak przyszły nocne mrozy (-4C)dolewam 20 % oleju napędowego, znacznie lepiej zapala.Stosuję depresator bo boję się żeby czasami paliwo nie zamarzło.Pozdrawiam Very Happy

Biodieslu czy oleju rzepakowym ??
Powrót do góry
jurek1
Wtajemniczony

PostWysłany: Wto Lis 27, 2007 11:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja wypowiedż dotyczy jazdy na biodieslu 100%.Napisałem o "wyłamywaniu" się,bo wczśniejsze posty dotyczą oleju roślinnego.
Powrót do góry
cdsoftware
Wtajemniczony

PostWysłany: Sro Lis 28, 2007 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jurek1 napisał:
Moja wypowiedż dotyczy jazdy na biodieslu 100%.Napisałem o "wyłamywaniu" się,bo wczśniejsze posty dotyczą oleju roślinnego.

Pytanie za 100pkt - skąd jesteś, gdzie zaopatrujesz się w biodiesel i w jakiej cenie ??
Ja w W-wie znalazłem jedną stację sprzedającą 100% biodiesel, ale przy ich teraźniejszych jego cenach około 4,15 za litr to mam to gdzieś, jak ropę ostatnio kupiłem po 3,95 Wink

Pozdro !!
Powrót do góry
jurek1
Wtajemniczony

PostWysłany: Sro Lis 28, 2007 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam go robię i czyszczę.Cena :koszt oleju posmażalniczego (latem 1 zł zimą 1.8zł ) plus 0,8 reszta.Reaktor koszt pomijalny jak zrobisz samemu.
Powrót do góry
jurek1
Wtajemniczony

PostWysłany: Sob Gru 13, 2008 12:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój biodiesel sprawuje się swietnie,gdyby jeszcze nie rozmiękczał tak chętnie gumowych uszczelek i wężyków byłby cudowny.Acha i jeszcze nie niszczył pasków rozrządu w błyskawicznym tempie przy niezauważalnym wycieku z pompy wtryskowej(w rezultacie całego silnika).Nie będę się dzielić uwagami o T3 bo poszedł do Chińczyków zacząć nowe życie może jako szyna kolejowa albo co innego.Pozdrawiam Sad
Powrót do góry
cdsoftware
Wtajemniczony

PostWysłany: Pon Gru 15, 2008 8:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jurek1 napisał:
Mój biodiesel sprawuje się swietnie,gdyby jeszcze nie rozmiękczał tak chętnie gumowych uszczelek i wężyków byłby cudowny.Acha i jeszcze nie niszczył pasków rozrządu w błyskawicznym tempie przy niezauważalnym wycieku z pompy wtryskowej(w rezultacie całego silnika).Nie będę się dzielić uwagami o T3 bo poszedł do Chińczyków zacząć nowe życie może jako szyna kolejowa albo co innego.Pozdrawiam Sad

A ja zarzuciłem jazdę na estrach z jednej prostej przyczyny - jak mogę na stacji zatankować za podobne pieniądze, albo nawet taniej ropę to nie ma co kombinować.
Z Biodieslem jest w moim przypadku jeszcze jeden problem - nie chce na nim się rozpalać webasto tylko kopci niemiłosiernie Wink

Pozdrawiam !!

Powrót do góry
Lis
Site Admin

PostWysłany: Pon Gru 15, 2008 9:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cdsoftware napisał:
Z Biodieslem jest w moim przypadku jeszcze jeden problem - nie chce na nim się rozpalać webasto tylko kopci niemiłosiernie Wink

Kolega miał podobne doświadczenia...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Samochody na olej roślinny / biodiesel Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedna  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: