| Autor |
Wiadomość |
peter20 Doświadczony
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 3:13 pm Temat postu: Algi morskie |
|
|
Witam mam dość nietypowe pytanie:) otóż wiele się słyszy o algach morskich wiem że to nie ten gatunek ale czy można z takich alg coś zrobić
http://www.allegro.pl/item440981604_algi_morskie_krysztalki_japonskie_gratisy.html
One ponoć rozmnażają się w tempie" W ciągu 2 tygodni jest ich 2 razy tyle" jest to cytat i nie wiem ile w tym prawdy ale jak można by je np na etanol przerobić czy coś |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
stolec Doświadczony
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 3:30 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Od niepamiętnych czasów mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już jako dzieci piją wodę z alg i przeciętnie żyją do 110 lat. |
To ciekawe bo w żadnym z państw Kaukaskich średnia długość życia nie przekracza 80lat, w Azerbejdżanie dla mężczyzn wynosi ona aż 59lat a w nie mającej dostępu do morza Armenii tylko 68 lat, za pewne dla tego że nie mają alg. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
peter20 Doświadczony
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 4:18 pm Temat postu: |
|
|
| A czy mnie intersuje czy one kogoś leczą czy nie i czy ktoś w to wierzy ?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lis Site Admin

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
peter20 Doświadczony
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 7:02 pm Temat postu: |
|
|
| No ciekawy tekst. Czyli takie algi można zbiogazować :)Pytanie czy sam CO2 i światło wystarczą im do życia:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zibko Doświadczony

|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 7:29 pm Temat postu: |
|
|
| Czytalem ze produkcja biomasy z alg jest bardzo obiecujaca wlasnie ze wzgledu na przyrost biomasy. Zdjecia z prob skomercjalizowania produkcji pokazywaly wielkia przezroczysta rure i mieszadla w srodku aby wszystkie po rowno swiatla dostaly. Podobno produkcja ciagla. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
peter20 Doświadczony
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 2:50 pm Temat postu: |
|
|
| Tylko czy to mieszanie więcej nie kosztowało niż energia która otrzymano z alg:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJ_KS Doświadczony

|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 11:54 pm Temat postu: |
|
|
Z mojej strony mogę powiedzieć tylko tyle: miałem kiedyś algi i też piłem z nich wodę. Co do hodowli to powiem, że zaczynałem od 4 kryształków wielkości orzecha laskowego [nazwijmy to kryształkami chociaż to takie półprzezroczyste nieregularne twory] po miesiącu miałem ich pół słoika. Karmiłem je czterema łyżeczkami cukru na dobę przy całkowitej zmianie wody [około 0,7 l].
Fajna rzecz tylko wtedy byłem malutki i nie myślałem o nich jak o paliwie  _________________ Pomóżmy sobie i Światu, a najbardziej naszym kieszeniom... ;p |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rzepak Doświadczony
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 9:44 am Temat postu: |
|
|
| z alg da się robić też biodiesel gdyż mają o wiele lepszą wydajnosć niż inne rośliny |
|
| Powrót do góry |
|
 |
peter20 Doświadczony
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 7:00 pm Temat postu: |
|
|
| Tylko jak zrobić ten biodizel:) A tak poza tym czym można to karmić ? bo nie wiem czy cukier jest opłacalny:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJ_KS Doświadczony

|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Myślę, że melasę by też zżarły.
A jak dla nas to najwygodniej byłoby gdyby można karmić je maltozą lub słodem, bo to można bez problemu w domu popełnić małym kosztem. _________________ Pomóżmy sobie i Światu, a najbardziej naszym kieszeniom... ;p |
|
| Powrót do góry |
|
 |
peter20 Doświadczony
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Hmm poszukam jakiś alg do kupienia tak za 3 zł i poeksperymentuje troszeczkę Tylko koło Wrocławia jakoś na złość nikt nie sprzedaje:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
stolec Doświadczony
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 8:56 am Temat postu: |
|
|
| radzę się upewnić czy algi są roślinami zielonymi a dokładnie czy dokonują fotosyntezy, jeśli pożywiają się cukrem itp, podobnie jak grzyby i pleśnie, to energia w nich zgromadzona będzie zawsze mniejsza od tej dostarczonej im w postaci cukru. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
peter20 Doświadczony
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 11:49 am Temat postu: |
|
|
| Wątpie żebym się tego dowiedział od tych osób które mi je sprzedają ! No i w sumie jak stace 10 zł to wielkiej krzywdy nie będzie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJ_KS Doświadczony

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 1:13 pm Temat postu: |
|
|
Tamte algi, które hodowałem to były półprzezroczyste, więc wątpię, czy przeprowadzają fotosyntezę... _________________ Pomóżmy sobie i Światu, a najbardziej naszym kieszeniom... ;p |
|
| Powrót do góry |
|
 |