| Autor |
Wiadomość |
DTaras Wtajemniczony
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 1:04 pm Temat postu: |
|
|
zainteresuja Was chyba trochę
Passat 1988 bardzo łądnie chodzi gorący silnik na przepracowanym oleju silnikowym. Zimny nie daje się uruchomić. Ze względu na dużą zawartośćzanieczyszczeń i bardzo wolne odstawanie się cieczy zaniechałem. Ale taka nap kompiel bąbelkowa może by mu pomogła.
Strasznie śmierdza spaliny...
No i moc spadła. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
dcio Doświadczony
|
Wysłany: Wto Lip 04, 2006 12:18 am Temat postu: |
|
|
dzis trafila do mnie informacja ze fitma skupuje olej po 10 gr za litr.
Bardzo interesujaca konkurencja cenowa w stosunku do oleju rzepakowego. 6 litrow na 100 km, to wypada 60 groszy na 100 km  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ankot Doświadczony
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Spalanie oleju przepracowanego to strasznie smierdzaca sprawa - wystarczy zobaczyć jakiegoś starego rzecha co pali olej.............
Olej przepracowany zawiera kwasna zawiesine wodno metaliczną + węgiel z nagaru. Samo z siebie to bardzo długo się odstaje a ewentualne filtrowanie jest dość kłopotliwe. Poza tym jest kłopot z gstoscia - normalne pompy wtryskowe nie sa w stanie tego przepchnąć nie mówiąc o wtryskach. Tym niemniej teoretycznie jest to mozliwe.
PS : widzsiałem palnik do kotła CO na olej przepracowany - miał zabudowana grzałke 1,5kW + do rozpylenia potrzebne było sprężone powietrze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
all510 Doświadczony
|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 6:51 pm Temat postu: |
|
|
Ciekawe jakby wygladał taki olej przepuszczony przez wirówkę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maszakow Doświadczony

|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 9:00 pm Temat postu: |
|
|
all - nie kuś.
Będziemy w końcu musieli się przyłożyć i zrobić jakąs pokazową co ? _________________ maszakow
...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ankot Doświadczony
|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Przepracowane oleje od dawna sie regeneruje . A pamietacie czasy jak chcieliscie kupic olej silnikowy to trzeba było oddac w CPN-nie odpowiednia ilość zużytego ? - ekologiczny wzór do naśladowania..................
Nikt wtedy nie wylewał oleju do rowu jak teraz trafia sie w okolicach parkingów leśnych.
Generalnie uwazam ,że pomysł jest godny zastanowienia - pewnikiem wymaga modernizacji pompy wtrysokwej i wtryskiwaczy , - no ale co z tym niebieskim smierdzącym dymkiem ??????  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
Ankot Doświadczony
|
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 1:43 pm Temat postu: |
|
|
Patrząc na olej przepracowany jest to mieszanina węglowodorów o wyzszej temperaturze wrzenia jak ON i nafta. Istnieje mozliwość jego rozłozenia na frakcje lzejsze w procesie krakingu i wykozystanie ich jako paliwo. Ciekawe czy mozna to zrobic na skale poltechniczna w warunkach prostego labolatorium przydomowego  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
norwoks Wtajemniczony
|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 1:16 pm Temat postu: |
|
|
no ludziska jestem w szoku! olej przepracowany z silnikow nadaje sie do zasilania silnikow diesla???????a jest ktos kto na tym jezdzi??i ile juz przejechal???a jaki byl by najlepszy?mineralny czy syntetyczny?ja jezdze na oleju do smazenia i jak na razie auto jezdzi tylko odpalam na opale zeby nie meczyc autka  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maszakow Doświadczony

|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 8:56 pm Temat postu: |
|
|
norwoks,
NIe doczytałeś tematu.
1)Jeden z forumowiczów próbował - i zaniechał.
2) biorąc pod uwagę do czego zwykle służy olej silnikowy i jak wygląda po przejechaniu 10-20 tys - normalnie mnie wstrząsa na myśl o wlaniu tego do baku. Jeździsz starym ursusem "ciapkiem" - próbuj ale mi i tak by było żal Twego silnika. Zresztą już mi go żal... opałówka też morduje silnik. _________________ maszakow
...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
norwoks Wtajemniczony
|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 11:01 pm Temat postu: |
|
|
aha masz racje nie doczytalem do konca wlasnie mnie to troche zszokowalo ze chodzil by na przepracowanym,za duzo w nim jest zanieczyszczen i jesli by to nie zniszczylo pompy to dzialalo by to pewnie jak papier scierny na gladz cylindra nie mowiac juz o dymie za autkiem i nagarze na wtryskach.a co do OO to moj brat w golfie III ma na liczniku 300tys a w tym 90 na czerwonym i chodzi nie bierze oleju!!!a brat ma ciezkie buty choc ostatnio pompa ma lekie wycieki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
power Wtajemniczony
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 4:15 am Temat postu: |
|
|
Takie oleje utylizowane za pomoca piecow ,mysle ze dobrze palic sie bedzie tam giceryna.
http://cleanburn.com/cbVideo.cfm |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rzepak Doświadczony
|
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:38 am Temat postu: |
|
|
silniki diesla bardzo dobrze chodzą na oleju silnikowym, bardzo często można się o tym przekonać mając uszkodzoną turbosprężarkę sprawa jest że takiego silnika nie można zgasić a obroty szybko rosną wtedy pozostaje tylko zatkać dolot i odciąć dopływ powietrza.
a co do jazdy na oleju przepracowanym to ja wolałbym chyba jeździć już na zwykłym smalcu, przecież auto emituje tyle ciepła że bez problemu można utrzymać smalec w ciekłym stanie (przez podgrzewanie -nawet z wydechu). A smalec ma większą wartość energetyczną jak ropa i ma większą liczbę cetanową, a koszt takiego smalcu 3 kategorii to jakieś 0.8-1.4 zł |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rzepak Doświadczony
|
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 11:56 am Temat postu: |
|
|
z drugiej strony pomysł ciekawy i chyba godny zainteresowania bo można taki olej dostać za darmo lub tanio kupić (u mnie skupują po 60gr/l).
Trzeba by tylko uzyskać więcej informacji na temat oczyszczania takiego oleju a podgrzać go można w instalacji dwuzbiornikowej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |