Drewno Zamiast Benzyny - jak zasilać silnik spalinowy drewnem?
Biodiesel, olej roślinny, gaz drzewny, odnawialne źródła energii, tanie ogrzewanie, dom autonomiczny.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Olej przepracowany
Idź do strony Poprzedna  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Inne paliwa alternatywne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DTaras
Wtajemniczony

PostWysłany: Pon Kwi 24, 2006 1:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zainteresuja Was chyba trochę

Passat 1988 bardzo łądnie chodzi gorący silnik na przepracowanym oleju silnikowym. Zimny nie daje się uruchomić. Ze względu na dużą zawartośćzanieczyszczeń i bardzo wolne odstawanie się cieczy zaniechałem. Ale taka nap kompiel bąbelkowa może by mu pomogła.
Strasznie śmierdza spaliny...
No i moc spadła.
Powrót do góry
View user's profile Send private message
dcio
Doświadczony

PostWysłany: Wto Lip 04, 2006 12:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzis trafila do mnie informacja ze fitma skupuje olej po 10 gr za litr.
Bardzo interesujaca konkurencja cenowa w stosunku do oleju rzepakowego. 6 litrow na 100 km, to wypada 60 groszy na 100 km Smile
Powrót do góry
Ankot
Doświadczony

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2006 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spalanie oleju przepracowanego to strasznie smierdzaca sprawa - wystarczy zobaczyć jakiegoś starego rzecha co pali olej.............
Olej przepracowany zawiera kwasna zawiesine wodno metaliczną + węgiel z nagaru. Samo z siebie to bardzo długo się odstaje a ewentualne filtrowanie jest dość kłopotliwe. Poza tym jest kłopot z gstoscia - normalne pompy wtryskowe nie sa w stanie tego przepchnąć nie mówiąc o wtryskach. Tym niemniej teoretycznie jest to mozliwe.

PS : widzsiałem palnik do kotła CO na olej przepracowany - miał zabudowana grzałke 1,5kW + do rozpylenia potrzebne było sprężone powietrze.
Powrót do góry
all510
Doświadczony

PostWysłany: Wto Wrz 26, 2006 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawe jakby wygladał taki olej przepuszczony przez wirówkę Question Confused
Powrót do góry
maszakow
Doświadczony

PostWysłany: Wto Wrz 26, 2006 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

all - nie kuś. Very Happy Very Happy
Będziemy w końcu musieli się przyłożyć i zrobić jakąs pokazową co ?

...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...Sad
Powrót do góry
Ankot
Doświadczony

PostWysłany: Wto Wrz 26, 2006 9:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepracowane oleje od dawna sie regeneruje . A pamietacie czasy jak chcieliscie kupic olej silnikowy to trzeba było oddac w CPN-nie odpowiednia ilość zużytego ? Cool - ekologiczny wzór do naśladowania..................
Nikt wtedy nie wylewał oleju do rowu jak teraz trafia sie w okolicach parkingów leśnych.
Generalnie uwazam ,że pomysł jest godny zastanowienia - pewnikiem wymaga modernizacji pompy wtrysokwej i wtryskiwaczy , - no ale co z tym niebieskim smierdzącym dymkiem ?????? Sad Question
Powrót do góry
Ankot
Doświadczony

PostWysłany: Sro Lis 15, 2006 1:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Patrząc na olej przepracowany jest to mieszanina węglowodorów o wyzszej temperaturze wrzenia jak ON i nafta. Istnieje mozliwość jego rozłozenia na frakcje lzejsze w procesie krakingu i wykozystanie ich jako paliwo. Ciekawe czy mozna to zrobic na skale poltechniczna w warunkach prostego labolatorium przydomowego Cool
Powrót do góry
norwoks
Wtajemniczony

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ludziska jestem w szoku! Shocked olej przepracowany z silnikow nadaje sie do zasilania silnikow diesla???????a jest ktos kto na tym jezdzi??i ile juz przejechal???a jaki byl by najlepszy?mineralny czy syntetyczny?ja jezdze na oleju do smazenia i jak na razie auto jezdzi tylko odpalam na opale zeby nie meczyc autka Very Happy
Powrót do góry
maszakow
Doświadczony

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

norwoks,
NIe doczytałeś tematu.
1)Jeden z forumowiczów próbował - i zaniechał.
2) biorąc pod uwagę do czego zwykle służy olej silnikowy i jak wygląda po przejechaniu 10-20 tys - normalnie mnie wstrząsa na myśl o wlaniu tego do baku. Jeździsz starym ursusem "ciapkiem" - próbuj ale mi i tak by było żal Twego silnika. Zresztą już mi go żal... opałówka też morduje silnik.

...A mój Jumper już nie pali - bo go ukradli ...Sad
Powrót do góry
norwoks
Wtajemniczony

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 11:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aha masz racje nie doczytalem do konca Embarassed wlasnie mnie to troche zszokowalo ze chodzil by na przepracowanym,za duzo w nim jest zanieczyszczen i jesli by to nie zniszczylo pompy to dzialalo by to pewnie jak papier scierny na gladz cylindra nie mowiac juz o dymie za autkiem i nagarze na wtryskach.a co do OO to moj brat w golfie III ma na liczniku 300tys a w tym 90 na czerwonym i chodzi nie bierze oleju!!!a brat ma ciezkie buty Very Happy choc ostatnio pompa ma lekie wycieki
Powrót do góry
power
Wtajemniczony

PostWysłany: Nie Sty 14, 2007 4:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Takie oleje utylizowane za pomoca piecow ,mysle ze dobrze palic sie bedzie tam giceryna.
http://cleanburn.com/cbVideo.cfm
Powrót do góry
View user's profile Send private message Adres AIM Yahoo messenger MSN Messenger
rzepak
Doświadczony

PostWysłany: Sob Maj 03, 2008 10:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

silniki diesla bardzo dobrze chodzą na oleju silnikowym, bardzo często można się o tym przekonać mając uszkodzoną turbosprężarkę Smile sprawa jest że takiego silnika nie można zgasić a obroty szybko rosną Smile wtedy pozostaje tylko zatkać dolot i odciąć dopływ powietrza.

a co do jazdy na oleju przepracowanym to ja wolałbym chyba jeździć już na zwykłym smalcu, przecież auto emituje tyle ciepła że bez problemu można utrzymać smalec w ciekłym stanie (przez podgrzewanie -nawet z wydechu). A smalec ma większą wartość energetyczną jak ropa i ma większą liczbę cetanową, a koszt takiego smalcu 3 kategorii to jakieś 0.8-1.4 zł
Powrót do góry
rzepak
Doświadczony

PostWysłany: Sob Maj 03, 2008 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z drugiej strony pomysł ciekawy i chyba godny zainteresowania bo można taki olej dostać za darmo lub tanio kupić (u mnie skupują po 60gr/l).
Trzeba by tylko uzyskać więcej informacji na temat oczyszczania takiego oleju a podgrzać go można w instalacji dwuzbiornikowej.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DrewnoZamiastBenzyny.pl -- forum Strona Główna -> Inne paliwa alternatywne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedna  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: